Våra foton är klickbara för större version. Fotona är skyddade enligt upphovslagen och får inte användas av utomstående.


torsdag 20 oktober 2016

V.42 - Vi skördar vitkål, mjölksyrar och gofikar hasselbacksäpplen

V.42

Veckan startade med att vi samtalade kring det här med hygien i
matförädlingsköket. Det är faktiskt inte så lätt som man tror, och
mycket man inte tänker på. Vi pratade också om pektin och
mjölksyrning, för i morgon ska vi mjölksyra vitkål!
Efter stunden i vårt rum "Selma" tog vi bussen ut till Gådeå för att
skörda den vitkål vi ska använda.

Nu börjar det verkligen bli höst ute i Gådeå, ringblommorna har
kroknat och krassen frusit. Men kålen ser fräsch ut, detsamma med
grönkålen.

På tisdagen var det så dags för att mjölksyra och efter en stunds
information i ämnet hackades, strimlades och knådades det för fulla
muggar. Varsin stor burk med syrad vitkål blev det, och först lagom
till jul öppnas den för smakprov. Spännande.

Vår torsdagsgrupp fick naturligtvis mjölksyra också! Fattas bara annat!
Det knådades lika ihärdigt på torsdagen som på tisdagen. När vi var
klara med mjölksyrningen förflyttade vi oss till Norrgården för att
göra hasselbacksäpplen med vispgrädde till gofika. Supergott!




Som vanligt en fantastiskt härlig vecka med vårt Växtkraftsgäng. Nästa vecka
ska vi på studiebesök på Alnön, Mitt Skafferi. Ska bli jättespännande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar