Våra foton är klickbara för större version. Fotona är skyddade enligt upphovslagen och får inte användas av utomstående.


torsdag 27 oktober 2016

V.43 Mitt skafferi, äpplen och pektin

V.43

Den här veckan har vi haft äppeltema. Men måndagen startade vi med en
härlig utflykt till Alnö utanför Sundsvall, Mitt Skafferi var målet för utflykten.
Ulla Lahti förädlar bär och frukt till marmelader, saft, glögg mm mm. Dessutom
tillverkar hon örtsalter i olika smaker. Besök hennes hemsida för mer information
och för att se hennes sortiment Mitt skafferi .

Innan färden mot Slnö hann vi flytta våra burkar med syrad vitkål till kylen. Nu
får vi vänta en månad innan vi kan smaka på det goda!


Under besöket hos Ulla på Mitt Skafferi kom frågan om vilket pektin hon använder
upp. Till viss del kokar hon sitt eget pektin, och det var ju spännande eftersom vi har
planerat att koka vårt eget pektin i morgon tisdag.

Äpplen från vår trädgård fick bli vårt pektin. Där kokar man delade äpplen, med skrutt
och kärnor kvar. Vatten och citron tillsätts, sedan får det koka i en halvtimme på låg 
värme innan man silar av vätskan. Inte röra!! Då blir pektinet grumligt och det vill vi inte!
Det pektin som vi kokade ska vi använda till marmeladkok. Ska bli spännande att 
prova!


Anledningen till att man använder äpple när man kokar eget pektin är att det inte ger
någon nämvärd smak till den råvara man ska använda pektinet till. Kokar man marmelad
på krusbär vill man ju att det ska smaka krusbär, inte äpple :-)

Vi hann också med att mala våra torkade bär. Aronia och havtorn. Pulvret kan användas
i smoothie, på filen eller varför inte i baket.

Torsdagsträffen gick såklart också i äpplets tecken. Vi torkade äpplen. Och med två 
sorters äpplen och med två sorters tillvägagångssätt blev det en del att tänka på för 
att hålla isär det vi gjort. Men kul och inspirerande. Vi använde oss av Aroma och 
Ingrid Marie. Hälften av varje sort blancherades och hälften inte. Hälften fick ha 
skalet kvar och hälften inte.
Ja, ni förstår. Det gäller att hålla reda på vilket som är vilket.



Ska bli trevligt och spännande att smaka under vår smakvecka i mitten av december.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar