Våra foton är klickbara för större version. Fotona är skyddade enligt upphovslagen och får inte användas av utomstående.


fredag 18 november 2016

V.46 - Kimchi, marmelad och glögg

V.46

Måndagsaktiviteten den här veckan handlade om nyttiga bakterier.
Kimchi är en traditionell koreansk fermenterad rätt som oftast baserar
sig på kinakål, men i vårt fall använde vi oss av ett recept med vitkål
som bas. Vi blandade också i chili, rättika, morot, vitlök och ingefära.
Det doftade otroligt gott i köket medan vi knådade våra grönsaker saftiga
nog att hällas i burken. Alla dessa goda bakterier kommer att göra
underverk med våra magar!
När vi var klara med kimchin och kaffet var urdrucket efter fikat så började
vi förbereda inför morgondagen då det ska bli marmeladkokning.
Svarta vinbär, aronia och björnbär togs ur frysen, blandades med socker
och ställdes undan för att långsamt tina över natten.


På tisdagen kokade vi marmelad av de förberedda bären, som fått tina över
natten. Nu när vi provar koka olika produkter är vi noga med att föra
anteckningar på det vi har i och hur vi gör. Anteckningarna samlar vi i
en pärm för att kunna gå tillbaka och se hur vi gjorde våra marmelader, vad
som blev fel och vad som blev jättebra. De marmelader vi kokade var 
bärhäggmispel, bärhäggmispel/björnbär och aronia/bärhäggmispel.


Vi passade också på att göra råsaft av de bär vi ska använda till glöggkokning 
på torsdag. Aronia, svartavinbär/björnbär och svartavinbär.

På torsdagen blev det glöggtillverkning, 4 flaskor hemkokt glögg blev det till
provsmakningsveckan. Spännande!


Nästa vecka handlar det om rabarber!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar