Våra foton är klickbara för större version. Fotona är skyddade enligt upphovslagen och får inte användas av utomstående.


söndag 21 augusti 2016

Äppelmustning!

17/11 2015, vi mustar äpplen. Ganska tungt arbete visade det sig.

Äpplena behöver inte skalas, men malas. Sagt och gjort! Det vi upptäckte ganska snart var att det var svårt och tungt att mala äpplena hela. Vi bestämde att nästa gång vi mustar, ska vi dela på äpplena innan vi maler dom.

När vi malt en tillräcklig mängd flyttades det malda äppelköttet över till själva mustaren. Sedan pressar man ur all vätska ur "köttet" med mustaren, ner i en tillbringare. Musten måste pastöriseras genom att kokas upp och sedan låta sjuda på 80 grader i 10 minuter. Sedan hällde vi upp musten på väl rengjorda flaskor och satte på lock och så ställde vi flaskorna upp och ner så att locket också pastöriseras.

Självklart smakade vi av vår must och den var riktigt god, helt utan tillsatt socker eller konserveringsmedel. En ren naturprodukt och oj vad gott det smakar när man gjort det alldeles själv alldeles från grunden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar